Chvála pomalému žvýkání

Chvála pomalému žvýkání

Chvála pomalému žvýkání x

Možná to také znáte – po náročném pracovním dopoledni se těšíte na pauzu, nejlépe u dobrého oběda. Když vyšetříte pár minut, podíváte se na web, co dobrého mají na polední menu v oblíbené restauraci. S kolegy nebo kamarády se posadíte, objednáte si něco k pití a v tom se dozvíte, že váš oblíbený kolega dal výpověď, zavolá vám šéf, aby vám  pověděl, co všechno máte udělat až se vrátíte zpět do kanceláře, zapípá vám příchozí sms zpráva, po práci máte vyzvednout tchýni z nemocnice.

Přemýšlíte jak to všechno udělat nebo vstřebat. Konečně se začnete věnovat svému talíři a přijde velký šok! Oběd vám někdo snědl. Vztekle se rozhlížíte, kdo si to dovolil a pak vám dojde, že jste to byli vy sami. Jídlo jste do sebe doslova naházeli, ani nevíte jak.

Co nás rozptyluje:

  • jakákoliv jiná činnost – češu si vlasy a do kuchyně odbíhám kousat do toustu (nemám čas),
  • televize,
  • počítač,
  • kolegové,
  •  a další.

Co s tím? Začněte jíst pomalu a soustřeďte se na jídlo. 

Narovinu – trvá to. Pravděpodobně se to ze začátku vícekrát nepovede, než povede. Ale to je v pořádku. Důležité je snažit se a zkoušet to. Ono se to poddá.

Pár tipů:

Pokud vám to není trapné, řekněte to rodině a všem, kteří s vámi u stolu tráví čas. Mnohokrát spěcháme, protože ostatní už dávno mají dojedeno.

Zkuste si nastavit, že minimálně jednou týdně budete jíst o samotě. Nemusí to být hned hlavní jídlo, stačí něco malého. Utečte do kavárny, dejte si na balkóně domácí celozrnnou sušenku, ovoce a soustřeďte se na kousání.

Opačný případ – vychutnávejte si konverzaci u jídla. V klidu dožvýkejte, polkněte a hovořte. Nespěchejte a užijte si milou společnost a dobré jídlo.

Zahoďte hmoždíř a na salát si nasypte celá semínka – pak se soustřeďte, abyste je rozkousali. Pokud semínko nerozkoušete, pouze vámi projde a nic víc.

Zkuste jíst hůlkami – třeba jako v mém případě to jedení bude o hodně pomalejší. Máte-li však slabší nervy a nejde vám to, radši tento bod přeskočte.

Pokládejte příbor – ukrojíte si sousto – dáte jej do úst – položíte příbor. Pokud máme příbor v ruce, neustále nás to nutí krájet a nabírat dále, i když jsme ještě nepolkli předchozí sousto.

Pokud máte další tipy, jak zpomalit rozdivočené stolování, napište.Učím se x

Leave A Response

* Denotes Required Field