Jak se zchladit

Jak se zchladit

 

Jak se zchladit

 

Sedíte v práci a je vám horko? Ochlaďte se! Poradíme, které potraviny vám pomohou se osvěžit…

Možná vám termický efekt potravin nic neříká, ale většinou si podvědomě vybíráme ty potraviny, které nám teplotu pomáhají vyrovnat… obzvláště v tomto parném létě.

Uveďme si příklad termického efektu na něčem, co je nám blízké a dobře známe:

Určitě jste už někdy v životě vyzkoušely hodně pikantní jídlo (ochucené silným pepřem, chilli papričkou), po kterém se vám orosilo čelo.  Pokud je jídlo pálivé, může vás pěkně rozehřát.

Na druhou stranu, co máme tendenci kupovat během parných dní? Naše dobré známé melouny, které mají chladivý efekt.

Nezapomeňte, že cílem je rovnováha, měli bychom se cítit dobře, to znamená, neměla by nám být zima, ale ani přílišné teplo.

Potraviny s chladícím efektem:
Zelený čaj (dokonce i teplý)
Máta
Naklíčená pšenice
Naklíčené mungo
Rajčata
Ananas
Kiwi
Rebarbora
Citron
Jogurty
Salátová okurka
Žlutý a červený meloun
Mango
Papaya

Svěží potraviny:
Kysané zelí
Hlávkový salát
Pastiňák
Rukola
Baklažán
Květák
Brokolice
Cuketa

Rybíz
Mandarinky
Jahody
Višně
Pomeranč
Grapefruit
Brusinky
Kyselé jablko
Angrešt
Borůvky
Bezinky

Kachna
Tvaroh
Kefír
Čerstvý sýr
Kyselé mléko

Pohanka
Lněný, sezamový, olivový, slunečnicový olej
Kešu oříšky

Čaj – ibišek, slez, meduňka
Čerstvá šťáva – jablečná, hrušková
Pivo
Sekt
Bílé víno

Na druhou stranu uvádíme i horké potraviny: maso (grilované), plísňové sýry, koření, alkohol….
Takže už víte, jak na to? :-)

Učím se x

Leave A Response

* Denotes Required Field