Když nemáme chuť na maso

Když nemáme chuť na maso…

Když nemáme chuť na maso x

Všimla jsem si, že jakmile dá člověk jídlu nálepku „vegetariánské“ nebo dokonce „veganské“, je zle. Běžně si přitom v restauracích dáváme „smažák“ a hranolky, ale tam maso nenajdeme. Nebo takovou dobrou čočkovou polévku s chlebem.

Sama mám maso ráda, ale nepotřebuji ho každý den, proto jsem se rozhodla podělit o některé mé oblíbené bezmasé recepty. Protože sama nejsem zručný kuchař, zaručuji, že tyto recepty zvládne opravdu každý :-).

Tak nejdříve něco k hlavnímu jídlu. Je to rychlovka, ale překvapí svou chutí:

Bramborový salát s cuketou 

Budete potřebovat: brambory, mražený nebo čerstvý hrášek, gervais, celer, cuketu, česnek a koření podle vaší chuti. A další zeleninu na oblohu (například můžete použít jarní cibulku na ozdobu).

Bramborový salát s cuketou

Brambory očistíme, pokrájíme na drobné kostičky a vaříme společně s kmínem pod pokličkou. Po 5 minutách přisypeme očištěný, na kostičky nakrájený celer. Jakmile je zelenina téměř měkká, přidáme hrášek. Uvařenou zeleninu scedíme a přesypeme do misky. Opatrně vmícháme gervais, který jsme nejprve pomocí vidličky rozmíchali. Na závěr bramborový salát ochutíme solí. Mezitím co se nám vaří zelenina v hrnci, si připravíme cuketu. Cuketu důkladně omyjeme a pokrájíme na půlcentimetrová kolečka. Na nepřilnavé pánvi rozpustíme trochu másla a jednotlivá kolečka vyskládáme vedle sebe. Pánev přikryjeme pokličkou a občas lehce pokapeme kapkami vody, aby se nám cuketa i trochu podusila. Cuketu opečeme po obou stranách. Jakmile je cuketa hotová, pánev stáhneme z ohně, osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Důkladně promícháme, necháme ještě odstát zhruba 2 minuty pod pokličkou. Podáváme s čerstvou zeleninou jako oblohou.

Tento recept jsem objevila na www.zdraverecepty.cz, kam často chodím pro inspiraci.

Teď něco na svačinku:

Čočková pomazánka

Už samotný název může odradit, ale pomazánka  chutná i „masožroutům“, je jednoduchá a v lednici vydrží.

Budete potřebovat: hrst červené čočky, kus celeru, jednu mrkev, cibuli, hořčici, trošku oleje (ale nemusí být), rajčata, tuk na orestování.

Čočku uvaříme dle návodu. Celer, cibuli, mrkev nakrájíme na menší kousky, orestujeme a podusíme pod pokličkou. Necháme změknout a přidáme rajčata. Jakmile jsou i rajčátka měkká, odstavíme, necháme chvíli vychladnout. Všechny ingredience smícháme a rozmixujeme.

TIP: Kamarádka mi poradila, ať přidám trochu chilli, ještě jsem to nezkoušela, ale myslím, že to bude moc dobré. Pokud vyzkoušíte, napište, jak vám chutnalo.

Zdroj opět www.zdraverecepty.cz.

 

Limonáda z okurek

Jednou jsem si v kavárně Na kávičku dala výbornou okurkovou limonádu a napadlo mě, že bych si něco podobného mohla udělat doma.

Budete potřebovat: celou salátovou okurku, citrón a dle chuti trošku cukru, já nesladím vůbec.

Okurku si očistěte a asi 1/4 si dejte bokem a nakrájejte ji na proužky jako na obrázku. Zbytek nakrájejte na menší kousky a rozmixujte. Rozmixovanou okurku zalijte vodou a dejte na 20 minut odstát do lednice. Mezitím si z půlky citrónu vylisujte šťávu, zbytek nakrájejte na menší dílky. Po 20 minutách okurkovou limonádu z lednice vyndejte, přeceďte, přidejte šťávu z citrónu, cukr a nalijte do nádoby s nakrájenou okurkou a citrónem. A je to :-).

A jako poslední chod si dáme nanuk:

Nanuky z pomerančů

Tady budete potřebovat jen mléko a pomeranč. Nanuky jsem dělala i z grepu a tam i mně chyběla troška cukru, ale pomeranče jsou sladší, tak by cukr neměl být zapotřebí.

Postup je jednoduchý: Pomeranč oloupejte, nakrájejte na menší kostičky, rozmixujte. Potom už jen přidáte trošku mléka a vše nalijete do formiček a necháte zamrznout.

Dobře jím x

Leave A Response

* Denotes Required Field