Ovocný jahelník

Ovocný jahelník

eat it jáhelníkTento recept nepatří mezi rychlovky, příprava sama už zabere asi tak 15 minut plus pečení. Nicméně je moc dobrý, není složitý a hlavně je vhodný i pro celiaky.

Pokud máte alergii na mléčnou bílkovinu nebo nesnesete mléčný cukr, pak použijte mléko rostlinné a vynechejte máslo. Musíme vás ale upozornit, že bez másla se bude jahelník více rozpadat. Na chuti ale nic nepoznáte, takže pokud vám nevadí, že se koláč bude lehce drobit, můžete vyrobit dezert bez mléčných produktů i bez lepku.

Budete potřebovat:

Ovocný jahelník ingredience

  1. 80 g jáhel
  2. 80 g rýže
  3. kousek másla nebo kokosový olej na vymazání formy
  4. kousek másla do jahelníku
  5. šťávu a kůru z jednoho citronu (nejlépe v bio kvalitě)
  6. 500 ml mléka (používám rostlinné) + šálek mléka
  7. vejce
  8. ovoce (nejčastěji používám jablka)
  9. trošku cukru nebo jiného sladidla

Pojďme se trošku podívat na jáhly:

  • Jáhly jsou bezlepková potravina, která vzniká odstraněním obalové vrstvy prosa. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Je také lehce stravitelná.
  • Podle tradiční čínské medicíny patří mezi potraviny, které zahřívají, takže jsou skvělou volbou na snídani v období chladnějších dní.
  • 100 g jáhel v neuvařeném stavu má 1522 kJ; 73 g sacharidů, 12 g bílkovin a 2,5 g tuků.

Postup na přípravu jahelníku

  1. Rýži propláchneme vodou a necháme okapat.
  2. Jáhly spaříme (vložíte do cedníku a přelijete horkou vodou)
  3. Do vroucího mléka dáme jáhly i rýži a vaříme do změknutí a zhoustnutí celé hmoty (asi 15 až 20 minut).
  4. Ovoce nakrájíme na menší kousky.
  5. Do částečně vychladlé hmoty vmícháme cukr, máslo, kůru a šťávu z citronu, ovoce a skořici.
  6. Směs rozložíme do máslem (kokosovým olejem) vymazané formy.
  7. Vejce a mléko rozkvedláme a přelijeme jimi těsto.
  8. Pečeme při 180°C asi 30 minut.

Tip: Nechávám si i trochu ovoce na ozdobení koláče, které normálně peču s těstem. Záleží jen na vás.

Dobrou chuť!

Dobře jím x

Leave A Response

* Denotes Required Field