Salát s bulgurem

Salát s bulguremSalát s bulgurem eat it

Originál receptu najdete zde. Je připraven z quinoy, my jej připravili z bulguru, ale neváhejte a experimentujte dále, třeba s kuskusem.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek bulguru, důkladně propláchnutého vodou (k dostání ve zdravé výživě)
  • 2 a 1/4 hrnku vody nebo kuřecího vývaru
  • 3 klasy cukrové kukuřice (lze použít i kukuřici z konzervy)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 1 lžička mořské soli
  • 400 g mraženého hrášku
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • 3 ředkvičky, na tenké plátky

Na zálivku:

  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 větší limety
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce medu
  • 3/4 lžičky římského kmínu
  • hrst bazalkových lístků
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Všechny ingredience na zálivku vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pár lístků bazalky si odložte na ozdobu.
  2. Do hluboké pánve nebo rendlíku dejte bulgur, přilijte osolenou vodu či vývar a vařte dle návodu nebo nechte odstát v horké vodě. Uvařený bulgur přesuňte na plech nebo tác, osolte a opepřete a nechte vychladnout.
  3. Z kukuřičných klasů seřízněte zrna, v pánvi rozpalte olej a na nejvyšším ohni opečte kukuřici a česnek, aby lehce zezlátl a zrna kukuřice byla opečená a lehce křupavá, trvá to asi 5 minut. (Použijete-li kukuřici z konzervy, není třeba ji opékat.) Pak vše včetně oleje přesuňte do velké mísy.
  4. Hrášek uvařte na páře nebo blanšírujte, zchlaďte pod studenou tekoucí vodou, aby si zachoval krásně zelenou barvu, a nechte okapat.
  5. Na závěr přidejte do mísy zchladlý bulgur, hrášek, jarní cibulku a ředkvičky. Přelijte dresinkem a promíchejte. Ozdobte lístky bazalky a podávejte.

Dobrou chuť přeje eat it

Leave A Response

* Denotes Required Field