Vláknina

Vláknina

eat it vláknina

O vláknině se neustále hovoří ve spojení s dietami a zdravou výživou. Je skutečně tak důležitá, k čemu je dobrá a jak docílit správných poměrů, se Vám budeme snažit v pár bodech přiblížit.

Vláknina, i přesto, že není trávena, má na náš organismus a především na náš zažívací trakt (zejména funkci střev) velmi příznivé účinky.

Doporučená dávka: zhruba 30g denně

Vláknina je velmi důležitá pro správné a zdravé vylučování. Nechodíte-li na stolici denně, trpíte-li zácpou nebo průjmem, jsou tyto informace určeny právě Vám.

Jsou známé dva druhy vlákniny. Rozpustná a nerozpustná. Každá z nich působí jinak, ale každá je velmi prospěšná.

Nerozpustná vláknina

  • Zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě, v žaludku působí pocit sytosti a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitidu).
  • Působí preventivně proti rakovině střev, jelikož má schopnost na sebe vázat toxické a karcinogenní látky. Četnost výskytu onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku patří v České republice k nejvyšším na světě.
  • Slouží jako tzv. kartáč, který nám pomáhá čistit tenké střevo od hnilobných látek. Čím čistější jsou klky v tenkém střevě, tím lepší je vstřebávání živin.

Rozpustná vláknina 

  • Reguluje absorpci a trávení sacharidů, tuků a především cholesterolu v tenkém střevě. Pomáhá zpomalovat vstřebávání cukru do krve.
  • Jelikož na sebe váže vodu, pomáhá tak při onemocnění s průjmem.
  • Váže žlučové kyseliny.
  • Je potravou pro bakterie ve střevě (prebiotika), které ji fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, a ty jsou energetickým substrátem pro enterocyty tlustého střeva. Laicky řečeno je udržuje zdravé.

 

Kde vlákninu hledat?

  • Ovoce, čerstvé i sušené
  • Zelenina
  • Luštěniny
  • Celozrnné pečivo a obiloviny
  • Hnědá rýže
  • Ořechy a semena

30g vlákniny získáte z potravy, když sníte aspoň 200g zeleniny, 150g ovoce a 200g celozrnného pečiva, obilovin nebo luštěnin.

Učím se x

Leave A Response

* Denotes Required Field